De reis naar Hongarije juni 2011

Het was echt heel gaaf, voor mij was het de eerste keer dat ik een fotoreis deed. Ik ben een paar keer met Marco de Paauw mee geweest, naar de Biesbosch en naar de Bayersche Wald. Dat is ook een aanrader.

De reis was goed geregeld, het vervoer van de luchthaven naar de Farm. En het vervoer naar de schuilhutten. Het was voor iedereen wat wils. ’s morgens vlinderen en ’s avonds in de schuilhut. Tussendoor nog in een eigen tent om de Bijeneter om te fotograferen dicht bij de Farm. Zelf de hut camoufleren en afwachten. Heel veel verschillende soorten vogels die je in Ons kikkerlandje niet in het wild tegenkomt.

Ik raad het zeker aan om er naar toe te gaan en ik wil er zeker nog een keer terug.

De Farm was mooi gelegen tussen de bossen en bergen. Je werd goed verzorgt. Ik dank zeker Rob, natuurlijk Barbera en zeker niet vergeten MARCO DE PAAUW. Het is niet alleen het fotograferen, maar ook zeker de outdoor experience.

Succes met jullie foto ervaringen.

Michael van den Berg

Fotoreis Hongarije 2011

Het was waanzinnig, nog velen malen beter dan ik had verwacht. We zijn met zo ontzettend veel goede foto’s terug gekomen en ook van elke soort meerdere goede platen. Nog een paar cadeautjes erbij gekregen ook, zoals een vliegend hert die lang voor ons bleef zitten en een zandhagedis, wat een mooi beestje is dat. Die had wat minder geduld maar wel een paar mooie platen kunnen maken. En ook nog twee parende alpenboktorren. Echt geweldig!

Om de dag gingen we naar een gehuurde schuilhut. We hadden er een voor de watervogels, een voor de Scharrelaar en een voor de Rootpootvalk. De andere dagen konden we naar de Bijeneters of vlinderen. Vlak bij het pension was een plek waar we de Bijeneters konden fotograferen. De schuilhutten hebben we daar zelf opgezet. Ik had zoiets nog nooit gedaan dus ik vond het machtig mooi om te zien en te leren hoe je dat aanpakt. Daar heb ik ook hele mooie foto’s van de Bijeneters kunnen maken.

Een aantal ochtenden konden we gaan vlinderen. Vroeg op om de vlinders als ze nog stil zitten te kunnen fotograferen met het mooiste licht en wat dauw op de vleugels. In het begin had ik hier wat moeite mee. Ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen, maar na een goede uitleg/hulp van Marco en wat reisgenoten kwam ook dat helemaal goed. Ik ben wel trots op het resultaat 🙂

In de tuin waar we verbleven hadden we ook een schuilhut waar we een mooie waterbak hadden opgezet en waar veel vogeltjes kwamen en ook een eekhoorn. Zo leuk!

Het pension waar we verbleven lag aan de rand van het Bukkgebergte, een erg mooi gebied rijk aan vele soorten vlinders, vogels en andere dieren. We werden daar erg goed verzorgd. De kamers zagen er goed en schoon uit en het eten was helemaal geweldig! Barbara en Rob bedankt voor de goede zorgen!

Ik heb tijdens deze reis zo ontzettend veel geleerd. Niet alleen qua fotografie maar ook in je hele doen en laten rondom wilde vogels/dieren. Het was een geweldige reis. Echt een aanrader!

Wat ik zo fijn vind aan de reizen/workshops van Marco is dat ik helemaal me zelf kan zijn. Ik ben nou meerdere workshops mee geweest, een paar keer in de Biesbosch en naar Bayeren en nou dan ook Hongarije. Vanaf de eerste kennismaking zorgt hij ervoor dat ik me helemaal op mijn gemak voel. Dat vind ik erg bijzonder. Marco heel erg bedankt!!

Volgend jaar ga ik zeker weer mee!

Groetjes Karin Baptist

Ik heb een zeer intensieve fotoreis naar Hongarije meegemaakt. Het fotografie gehalte is zeer hoog en gevarieerd van onderwerp, vooral vogels en insecten (vooral vlinders).
Persoonlijk beleef ik het meeste plezier aan het fotograferen van insecten en daarvan zijn er behoorlijk veel en nogal wat die je hier niet tegen komt. Maar voor vogelaars zijn er zeker unieke mogelijkheden met deze reis.

Ik heb veel geleerd niet alleen van Marco maar ook van de andere reisgenoten en gasten bij het pension. Ik ben hier te weten gekomen wat je eigenlijk moet doen en hebben voor natuurfotografie (was nog niet echt wezen natuurfotograferen), creativiteit, inzicht, kennis van apparatuur en vooral je onderwerp en het hebben van geduld.

De accommodatie is zeer goed verzorgd om over het eten maar niet te spreken, heel veel vers bereid uit eigen tuin en veel lokale gerechten, smullen. Ook wordt er zeer goed rekening gehouden met het feit dat we met een fotoreis bezig zijn en dus met andere tijden werken en andere wensen hebben, perfect.

Kortom een geweldige en unieke fotoreis die mij zeer goed is bevallen en ik van harte aanraad, je hebt alleen een paar dagen nodig om weer bij te komen. 🙂

Rolf van der Zwart

Ik ben met de fotoreis mee naar Hongarije geweest.
Daar heb ik echt enorm genoten van alle foto-mogelijkheden.
Ik heb erg veel soorten vogels op de foto kunnen zetten.
Met als uitschieters de scharrelaar, roodpootvalken en bijeneters.
Maar ook de boshut in de tuin was echt super genieten.
Het liefste zou ik volgend jaar weer naar Hongarije willen.
Bij Rob en zijn vrouw is het goed vertoeven.
Goede kamers en heerlijk eten.
Alles bij elkaar was het echt één groot feest.
En echt een aanrader voor iedereen.
Marco bedankt voor je tijd en energie.

Gr Peter

Enige jaren geleden heb ik Marco leren kennen via een lezing over natuurfotografie die hij gaf bij Kamera Express.
Aangestoken door zijn gedrevenheid en energie, een aantal maanden later nog een keer naar dezelfde lezing gegaan.
Mijn wens was om in een mooie setting een roerdomp te fotograferen. Niet lang daarna zat ik met Marco in zijn privé hut een roerdomp te fotograferen. Het tekent de openheid en bereikbaarheid van Marco wat ik erg bijzonder vind.

Nu een aantal jaren later ben ik al op een flink aantal fototrips met hem mee geweest.
Elke keer weer verrassend!
Het absolute hoogtepunt voor mij was Hongarije.

Super reis, heel erg intensief, maar daar hebben we uiteindelijk zelf voor gekozen. En dat is nu juist het mooiste aan de reizen met Marco. De intensiviteit kies je zelf en hij schakelt moeiteloos mee.
Fantastische hoeveelheid vogelsoorten voor de lens gehad in Hongarije, fijne accommodatie compleet en goed verzorgt.

Volgend jaar ben ik weer van de partij!

Groet,
Walter